בידוד תרמי – המדריך השלם
יצא לכם להיכנס לבית בתקופת החורף, ולגלות שלמרות שהמזגן עבד בו במשך שעתיים, עדיין הרגשתם את הקור העז נכנס אל החדרים? או שבזמן הקיץ כאשר השמש זורחת בשיאה, הרגשתם חום עז שמקיף את הבית למרות שכל החלונות סגורים? ככל הנראה, הבית שנכחתם בו היה ללא בידוד תרמי. מכאן ניתן להבין שבידוד תרמי הוא בעצם בידוד של החלל הפנימי בבית מהטמפרטורה החיצונית. בידוד תרמי עוזר לשמור על בית חם בשיא החורף, ומהכיוון ההפוך עוזר לשמור על בית קריר בשיא הקיץ. בית ללא בידוד תרמי בעצם מקבל את הטמפרטורה מבחוץ, ורבים כאלה כמעט ובלתי אפשריים למגורים בתקופות שיא של קיץ או חורף. בכדי להבטיח הגנה המקסימאלית בבית, חשוב לשים דגש משמעותי על הנושא של בידוד תרמי. בידוד תרמי איכותי, יכול לסייע לדיירים באותו מבנה להפחית את רמת השימוש באנרגיה – מה שיכול לבוא לידי ביטוי גם בחשבונות חשמל מופחתים
חידוש בידוד תרמי ואיטום – רמת גן:
כיצד בידוד תרמי עובד?
יש כמה דרכים ליצירת בידוד תרמי במבנים, לפניכם כמה אופציות:
• קיר בטון – בניית קיר בטון המקבל תוספת של טיח תרמי הינה דרך מעולה ליצור בידוד תרמי. הטיח מיוצר בעובי של 4-5 סנטימטר, מה שמאפשר חדירה של מים למבנה. לאחר בניית הקיר חשוב לצפות אותו בסיד בכדי למנוע עובש.
• קיר בלוקים – קיר בלוקים הוא מהדרכים היעילות ביותר ליצירת בידוד תרמי. כל בלוק הוא בעובי 22 ס"מ. שכבת הבסיס היא בטון, ומשתי צידיו מחברים שכבת טיח בעובי 2 ס"מ.
• קיר כפול – בניית הקיר מתבצעת עם שילוב אבן בטון. עובי הקיר נע בין 28-35 ס"מ, כאשר הצד הפנימי שלו מצופה בלוחות גבש משוריינים.
כאשר מדברים על בידוד תרמי של מבנה, מתכוונים ברוב המקרים, לבידוד הקירות החיצוניים של אותו מבנה, של הגג ושל הרצפה. בכדי להבטיח בידוד איכותי, יש צורך להזמין את שירותיה של חברה מקצועית ומנוסה, אשר עושה שימוש בחומרי בידוד ייעודיים ואיכותיים ועושות שימוש בשיטות עבודה מתקדמות לצורך המטרה. במידה ועבודת הבידוד אכן תתבצע בצורה מוקפדת ובסטנדרטים בלתי מתפשרים – הצורך בקירור או בחימום של הדירה יפחת במידה משמעותית – מה שיבוא לידי ביטוי גם בהפחתה משמעותית בחשבונות החשמל, כך שבסופו של דבר, מדובר בהוצאה כספית, אשר תחזיר את עצמה אחרי תקופת זמן מסוימת.
סוגי חומרי הבידוד
חברות אשר מתמחות בנושא של בידוד תרמי, יעשו שימוש לרוב באחד מתוך 2 סוגים עיקריים של חומרים מבודדים: הסוג הראשון הוא בידוד באמצעות חומרים פולימריים כמו צמר סלעים או פוליסטירן מוקצף. הסוג השני של החומרים כולל בין היתר: חומרי בידוד המבוססים על צמנט או על סיד וכוללים בין היתר: טיח, פלטות איטונג ובטקל.
לכל אחד מאותם החומרים בהם עושים שימוש לצורך בידוד, יש יתרונות וחסרונות כמו גם, את מידת ההתאמה של החומרים לאותו המבנה. במידה ומקפידים לבחור חברה מקצועית, מנוסה ואמינה, ניתן להיות רגועים בידיעה שהצוות ידע לבחור את שיטת העבודה ואת חומרי הבידוד המתאימים והאיכותיים ביותר עבור המטרה.
בידוד תרמי לגג
כל מי שמתעניין בנושא של בידוד תרמי לגג, עתיד לגלות מגוון רחב של חומרים רלוונטיים אשר בכוחם להשיג את המטרה. קיימת חשיבות גבוהה לבחור את חומר הבידוד המתאים ביותר וזאת בהתבסס על פרמטרים כמו: סוג הגג (לרוב החומרים ושיטות העבודה לצורך בידוד גג רעפים יהיו שונים מאלו אשר יידרשו לצורך בידוד גג בטון), מצב הגג ועוד. חברות אשר מציעות שירות של בידוד תרמי עבור גגות, יכולות לעשות שימוש בשיטות עבודה שונות כמו: שיטת הגג ההפוך, השיטה הקונבנציונאלית, התזה של קצף פוליאוריתני ובידוד באמצעות שימוש בחומרים אקריליים.
בידוד תרמי לקירות
עבודת בידוד תרמי לקירות יכולה להתבצע או בחלקם הפנימי של הקירות או בחלקם החיצוני.
במידה ועבודת הבידוד תתבצע בחלק החיצוני של הקיר, דבר זה יכול להוות גם הזדמנות לשפר את הנראות של המעטפת החיצונית. בכדי לבצע את עבודת הבידוד, יש צורך להשתמש בחומרי בידוד הנחשבים לרכים ובנוסף על כך, חשוב לבצע פעולה נוספת של התקנה שכבת קיר גבס – כאשר, במידה והעבודה מתבצעת מהצד החיצוני של הקיר יש צורך גם להתקין שכבה נוספת אשר תתבסס על חומרים חזקים המתאפיינים בעמידות גבוהה. בידוד תרמי יכול לטמון בחובו קשת רחבה של יתרונות כמו חיסכון כספי ואף אפשרות לשפר את איכות החיים של הדיירים בבית.
שימוש בחומרי איטום
למטרת בידוד תרמי נעשה שימוש גם בחומרי איטום שונים על מנת שהבידוד יהיה מדויק ותקין. החומרים משמשים בעיקר לאיטום של מקומות ספציפיים או סדקים ספציפיים, אם כי גם לאיטום כללי כמו איטום גג לדוגמה. לפניכם כמה מהחומרים המשמשים לאיטום:
- איטום גג – לרוב איטום גגות נעשה באמצעות חומרים כמו: פולימר ואלסטומר.
- איטום מרתף – איטום מרתפים או איטום סדקים בקיר נעשה בעיקר באמצעות חומרי איטום צמנטים.
- איטום אבן ושיש – איטום שיש, אבן וחלונות נעשה בעיקר באמצעות סיליקון או חומר איטום אקרילי.
ישנם מספר פתרונות לבידוד תרמי
סיוד גגות
הפתרון הפשוט והזול ביותר ליצירת בידוד תרמי במבנה קיים. פתרון זה מתאים רק לגגות בהם בוצעה עבודת זפת חם, כאשר הסיד עשוי מאבן גרוסה המעורבבת עם מים ודבק. ההמלצה היא לבצע סיוד תקופתי מידי שנה ויש לבדוק כי החברה שמבצעת את זה משתמשת בסיד איכותי שמועשר בדיו דבק. סיד מועשר זה יבטיח בידוד תרמי איכותי שלא יישטף מהגג ישר עם בואו של הגשם הראשון. במידה ויש לכם מקומות חשופים של זפת שחורה על הגג, התייעצו עם החברה המבצעת, לגביי מריחת סיד באופן עבה יותר. היתרונות: זול ויעיל החסרונות: חומר זה עף ברוח ומלכלך את הסביבה הקרובה. יש לחדשו בתחילת כל קיץ.
הלבנת גגות
שיטה נוספת היא מריחת חומרים לבנים כגון אקריליים או פוליאוריטניים. פעולת שני החומרים דומה לכן שניהם נכנסים לאותה דרגת אפקטיביות. מבחינת הבידוד ההבדל בין החומרים הוא שהחומר הפוליאוריטני עמיד יותר לנזקי סביבה, בעל כושר עמידות במים עומדים ובעל כושר איטום טוב יותר מהחומרים האקריליים. העבודה מתבצעת באופן ידני, על ידי רולר או מברשת, ולעיתים גם במכונה המיועדת להתזה במכונה. מומלץ לבצע קודם שכבת בסיס שהיא דלילה מאוד, ולאחריה למרוח שתי שכבות נוספות, עד לקבלת צבע לבן בוהק.
יתרונות של חומר פוליאוריטאני : מחזיק יותר מעמד, אחריות כ-7 – 10 שנים לעומת 3 – 5 שנים של חומר אקרילי.
יתרונות של חומר אקרילי : חומר אקרילי נשאר לבן יותר לאורך השנים מהחומר הפוליאוריטני ומאפשר חדירת חום נמוכה יותר. בנוסף חומר זה זול יותר בכ-20% מהחומר הפוליאוריטני.
בידוד תרמי באמצעות מערכת קלקר וחצץ
המערכת הטובה ביותר לבידוד תרמי מורכבת מלוחות קלקר המונחים על גבי הגג ברווחים של כ-2 ס"מ על מנת לאפשר למים לנוע למרזבים על גבי הקלקר שמגיע בעוביים 2 ס"מ עד 5 ס"מ. מניחים בד גאוטכני ועליו מפזרים חצץ לקבע את המערכת שלא תעוף ברוחות. המערכת היא "נצחית" ובאה באחריות של 15 – 20 שנה ויותר. החיסרון שלה הוא במחיר. המחיר גבוה באופן יחסי ותלוי בגודל הגג ובעובי הקלקר. חיסרון נוסף מורגש כאשר מעוניינים לחדש את מערכת האיטום, אז יש להסיר את החצץ והקלקר- דבר שמייקר את חידוש מערכת האיטום. לכן חשוב ליישם מערכת בידוד זאת בגגות שהאיטום בהם הוא "צעיר" יחסית. ורק על יריעות – בשום פנים לא על הזפת.יתרונות של חומר פוליאוריטאני : מחזיק יותר מעמד, אחריות כ-7 – 10 שנים לעומת 3 – 5 שנים של חומר אקרילי. יתרונות של חומר אקרילי : חומר אקרילי נשאר לבן יותר לאורך השנים מהחומר הפוליאוריטני ומאפשר חדירת חום נמוכה יותר. בנוסף חומר זה זול יותר בכ-20% מהחומר הפוליאוריטני.
מעוניינים בשירות בידוד תרמי בביתכם? צרו קשר והנציגים של חברת איטום עדן ישמחו לעמוד לשרותכם!